Publisert

Etter innføringen av de nye matavfallsposene har det kommet noen tilbakemeldinger til oss, både synspunkter på de nye posene, og en del spørsmål. Her er noen svar på ting du kanskje lurer på rundt de nye posene.
De nye matavfallsposene – Et miljøvalg

Vi begynner med HVORFOR: Disse posene inneholder bare halvparten så mye plast som de andre posene. Dermed halveres plastforbruket.

Vi har valgt disse posene gjennom et samarbeid med renovasjonsselskap i hele Midt-Norge. Posene er i bruk, eller vil bli tatt i bruk til matavfall for alle husholdninger som dekkes av MNA, Innherred Renovasjon, Steinkjer kommune, ReMidt, FIAS og Trondheim Renholdsverk.

Noen av tilbakemeldingene vi har fått, er at posene ikke er så holdbare og revner fort. Når posene brukes riktig, har de en like god strekkfasthet og holdbarhet som de gamle posene.

HVA kan du som abonnent gjøre for at posene skal være slik som du ønsker:

  • Bruk gjerne en kurv med lufting til posen i stedet for en tett bøtte.
  • Legg gjerne en tom eggekartong i bunnen av kurven/bøtten før du plasserer posen. Det gir bedre lufting og den trekker til seg fuktighet dersom det skulle oppstå.
  • Når du tørker opp matrester, saus og søl med tørke- papir/servietter: Kast gjerne dette papiret sammen med matavfallet. Det suger til seg fuktighet, og bidrar positivt i prosessen med å lage biogass.
  • Bytt pose etter 2–5 dager, oftere hvis du har mye matavfall.
  • Unngå matavfall med mye væske, og spesielt varm væske. Hvis du lar matavfallet avkjøles, blir det ofte tykkere i konsistens.
  • Matavfall med skarpe kanter (kotelettbein, fiskebein o.l) kan pakkes litt inn i tørkepapir eller servietter før du legger det i posen.
  • Knytt gjerne to av posens «ører» når du plasserer posen i kurven/bøtten – det hindrer at posen siger sammen i kurven.
  • Når posen er full knytter du sammen to og to «ører» før du knytter det hele sammen med to knuter. Snurr gjerne posen et par omdreininger først
    – da blir den svært tett.
  • Ta posen ut i beholderen før posen er for full – da blir det lettere å lage knute.

Det viktigste vi gjør med maten, er å unngå matsvinn. Mat skal spises – ikke kastes.

SE Flere
artikler

Hopp rett ned til innholdet