Publisert

I løpet av to små timer – inne i en liten bukt i Nærøysund kommune – klarte 12 ivrige mennesker å fylle to båter med avfall funnet i strandkanten.
Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe

Hvert år siden 2011 har Hold Norge Rent arrangert en landsomdekkende strandryddeaksjon for å få bukt med et stort problem – marin forsøpling.

Problemet er høyst merkbart i alle landets kystkommuner. Ikke minst i Nærøysund, som med sine 3.651 kilometer kystlinje har den suverent lengste strandsonen.

Strandryddeaksjonen er et tiltak vi i MNA applauderer etter alle kunstens regler

Langstrakt land

Norge er et langstrakt land med en enorm kystlinje, og hvert år samles det inn flere tonn avfall av frivillige krefter, også i Namdalen.

Tidligere har vi i MNA satt ut konteinere rundt i Namdalen hvor ivrige strandryddere har hatt mulighet til å kaste avfallet som har blitt plukket opp. Og mengden avfall som har blitt samlet inn har vært overveldende.

Selv om vi i år ikke hadde mulighet til å bistå strand ryddere med den viktige jobben som blir gjort, finnes det likevel lokale krefter

2020 ble et annerledes år for oss alle på grunn av koronapandemien, og på grunn av restriksjonene som fulgte ble det ikke satt ut konteinere. I fjor fikk vi klarsignal fra Miljødirektoratet om at vi igjen kunne sette i gang vår hjelp til strandryddere.

God innsats

Strandryddeaksjonen er et tiltak vi i MNA applauderer etter alle kunstens regler. Skuffelsen var derfor stor da vi i 2022 ikke fikk bevilget midler til å bistå strandryddere langs den flere tusen kilometer lange kystlinjen vi faktisk har her i Namdalen.

I år var det MARFO – Senter mot marin forsøpling – som sto for delegeringen av midler i forbindelse med rydding av avfall i strandsonen. MARFO er et statlig forvaltningsorgan under Klima- og miljødepartementet. Det overordnede målet deres er et renere hav gjennomredusert marin forsøpling. Det ble i 2022 ikke bevilget noen midler til arbeidet mot marin forsøpling i Namdalen.

Lokale krefter

Selv om vi i år ikke hadde mulighet til å bistå strand ryddere med den viktige jobben som blir gjort, finnes det likevel lokale krefter som har sørget for at store mengder avfall har blitt fjernet fra strandsonen også i år. All innsats som er lagt ned i Namdalen i år, er finansiert av lokale krefter.

I Flatanger for eksempel, har de tre oppdrettsselskapene Salmar, Bjørøya og MOWI ansatt skoleungdom som har drevet rydding langs strendene i hele 11 år. I år fylte de en stor kontainer med avfall.

Et annet eksempel på gode lokale krefter som bidrar til å rydde kystlinjen for avfall er Oppdretternes Miljøservice AS (OMS). De står for en stor del av arbeidet som legges ned i kampen mot den marine forsøplinga i Nærøysund. OMS er eid av de lokale oppdrettsselskapene SinkabergHansen, Emilsen Fisk og Salmonor. De stiller med både båter, utstyr og mannskap for å koordinere innsatsen

SE Flere
artikler

Hopp rett ned til innholdet