Publisert

Vær og vind er ingen hindring

MNAs renovatører står på dag inn og dag ut – uansett vær – for å hente inn avfallet ditt.

Klokka har akkurat bikket 07.00. Mens mange av oss så vidt har rukket å sette på kaffetrakteren hjemme på kjøkkenet, har MNAs renovatører allerede kommet seg inn i bilen og er på tur ut for å hente inn avfallet til innbyggerne i Namdalen. Makkerne Jan Åge Pedersen og Knut Amundsen er i godt driv på Gullholmstranda i Namsos. Mens Pedersen har en stødig hånd på rattet til bilen, løper Andersen mellom husene og henter inn avfallsbeholderne.

– Det blir noen mil i løpet av en dag, sier han med et smil om munnen.

Det hender at vi må vasse til knærne i snø med avfallsdunkene

Innsamling av avfallet i MNAs nedlsagsfelt gjennomføres av ReTrans. Selskapet er eid MNA, Innherred renovasjon og ReMidt.

Lang karriere

Amundsen har jobbet som renovatør siden 1995, og forteller om en helt annen hverdag nå enn det var før.

– Rutinene i dag er bedre, men det er mer avfall å hente nå. Før var det ikke sortert i så mange fraksjoner som det er nå. Før gikk alt i samme bil, mens nå har vi forskjellige kammer på bilene hvor de forskjellige avfallstypene havner, sier han før han haster videre til neste avfallsbeholder. Vi hadde heller ikke dunker før, slik som vi har nå. Før var det såkalt sekkrenovasjon. Alt lå i sekker. Det er på mange vis en helt annen verden i dag.

Akkurat denne dagen spiller været på lag med de ivrige renovatørene, men i Namdalen er det ikke bestandig slik.

– Det er hustrig når det blåser storm i kastene og i tillegg er kaldt og sludd i lufta. Da er det ikke så trivelig å holde på, innrømmer Amundsen.

– Vi har jo godt arbeidstøy., så jeg synes egentlig ikke vinteren er det verste. Om somrene, når det bikker 30 grader, er det hakket verre. Det går det ikke an å kle seg etter. Da er det fryktelig, egentlig, mener Pedersen.

Blide fjes

I dag er det matavfall og papir som skal tømmes.

– Folk er generelt veldig flinke til å sette ut avfallsdunkene, men det er tilfeller hvor det fort blir slitsomt. For eksempel etter store snøfall og hvor dunkene ikke er tatt ut til vegen. Det hender at vi må vasse til knes i snø med avfallsdunkene. Det blir tungt i lengden, sier de.

Likevel skryter de av MNAs abonnenter og sier de møter mange blide fjes og pliktoppfyllende innbyggere.

– Vi har nå fire biler som kjører rundt og henter avfall i hele Namdalen. Fra Lierne til Osen. Det blir noen timer i bil. Vi henter inn to fraksjoner i gangen, og det går rundt 14 dager mellom hver gang det tømmes noe i hver husstand, forklarer Pedersen.

Arbeidsdagen begynner å nærme seg slutten for Pedersen og Amundsen. Tempoet er fortsatt like høyt og avfallsdunkene hentes inn i tur og orden.

– Vi har en trygg og god arbeidsplass. Vi er en god gjeng som trives godt sammen, sier Pedersen og drar på smilebåndet.

Sortering

– Er folk flinke til å sortere avfallet rett?

– Ja, det vil jeg si. Men det er noen ting vi må påminne folk om, og dette med riktig bruk av plastsekker er en av de tingene. Det er viktig at folk bruker de grønne sekkene de får utdelt. Det har med at det skal bli sortert rett etterpå. Dette foregår maskinelt, og maskinene klarer ikke å skille ut blanke eller svarte sekker. Det er kun de grønne som går igjennom. derfor er det så viktig at disse brukes rett, sier de to renovatørene.

– Er du tom for slike grønne sekker, er det bare å si ifra, så skal vi ha med ny neste gang, legger de til.

– Har dere funnet mye rart som er blitt sortert feil i løpet av årene dere har jobbet som renovatører?

– Ja, det har jo blitt litt. Jeg fant en gressklipper i restavfallsdunken en gang. Så har vi funnet både kattunger, kaniner, røyskatter og en grevling. Det hører ikke hjemme i verken restavfall, papir eller matavfallsdunken. Slike ting tar vi tak i og melder ifra om det ikke er greit, sier Amundsen.

– Iblant skulle vi nesten tro at vi jobbet i viltnemnda, legger Pedersen til og ler før de tar fatt på siste rest av ruta for i dag.

 

 

Hvis du som leser dette ønsker å gjøre hverdagen til en renovatør enklere, er det et par små og enkle tiltak du gjerne må innlemme i hverdagen din. Det skal ikke så mye til for at renovatørene sparer tid, for at arbeidet sliter mindre på kroppen og for at renovatøren har det enda bedre på jobb.

Neste gang du vet at avfallet ditt skal tømmes, må du derfor gjerne tenke på om

  • beholderen står med håndtakene ut mot veien
  • beholderen står på fast grunn
  • store brøytekanter hindrer tilgang til beholderen
  • veien er bred nok til at tømmebilen kommer til

 

SE Flere
artikler

Hopp rett ned til innholdet