Publisert

I høst startet Lars Arnesen (45) i jobben som MNAs miljø- og bærekraftsrådgiver. Sammen med resten av gjengen i MNA vil han nå jobbe for at de skal bli best i klassen når det kommer til arbeidet med å få avfallet inn i sirkulære kretsløp.
Vil gjøre en forskjell

– Avfallsbransjen er mye mer fremoverlent og nyskapende enn det jeg kanskje hadde trodd på forhånd. Det er mange ildsjeler og engasjerte medarbeidere som virkelig vil at avfallsbransjen skal gjøre sitt for å nå nasjonale mål når det kommer til håndteringen av avfallet vi kaster, sier Arnesen.

Dette er jo fremtiden. Sirkulærøkonomi er noe vi må jobbe med.

Utvikling

Som miljø og bærekraftsrådgiver skal Arnesen være med og både utvikle og realisere MNAs strategiske satsing innen sosial, økonomisk og miljømessig utvikling.

Avfallsbransjen er en industri med betydelige klima- avtrykk knyttet til blant annet transport, bygging av anlegg og ikke minst behandling av avfall. Bransjen har gjennom mange år jobbet aktivt med dette, men med innføringen av FNs bærekraftmål har arbeidet rundt fornybar-, sirkulær- og ansvarlig ressursbruk på mange måter fått en ny vår.

Midtre Namdal Avfallsselskap IKS ønsker nå sammen med sine eiere å sette et større søkelys på bærekraft- arbeidet og utvikle dagens tilbud og løsninger i takt med dette. MNA er i dag sertifisert etter ISO-standardene kvalitet, miljø og arbeidsmiljø.

Fremtiden

– Dette er jo fremtiden. Sirkulærøkonomi er noe vi må jobbe med. Det samme gjelder holdningsskapende arbeid. Vi i MNA har et ønske om å være med og påvirke bransjen og ikke minst produsentene, sier Arnesen.

– Først må vi få ned forbruket vårt. Det er rett og slett ikke bærekraftig. Her kan jeg bare se på meg selv først. Vi har en livsstil som er langt over hva verden tåler. Ikke minst må produsentene ta seg en runde, og begynne å lage produkter som varer. Produkter som lar seg reparere. Når de ikke kan repareres, må de kunne gjenbrukes på et eller annet vis. Gjennom min rolle skal jeg prøve å påvirke. Vi i MNA skal være fremadrettet i dette arbeidet, og komme med nye løsninger, sier Arnesen.

 

Glad i friluftsliv

Han kom til Grong i 2011, trukket nordover av frilufts- mulighetene som Grong og Namdalen generelt har å by på.

– Jeg er veldig glad i jakt, og samtidig driver jeg med oppdrett av fuglehund i tillegg til å være jaktprøve- dommer. Grong er jo et eldorado i så måte, sier han med et smil om munnen.

Først må vi få ned forbruket vårt. Det er rett og slett ikke bærekraftig.

Planlegger i kommunen

Arnesen er utdannet på Norges miljø-og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås, og gikk der i 5,5 år. Etter endt studie i 2001 tok han fatt på jobb som areal- planlegger i Drøbak. Etter å ha jobbet litt forskjellige steder sørpå, ble tiltrekningen til flott natur og gode jaktmarker for stor, og han endte opp i Grong hvor han i dag er gift og har to barn.

– Her begynte jeg å jobbe som planlegger i Grong kommune, men vi fikk ganske fort i stand et teknisk samarbeid mellom Grong, Lierne, Namsskogan og Røyrvik, der Grong var vertskommune. Den gangen var også Høylandet og Snåsa med. Dette førte til at vi måtte omorganisere i kommunen, og da ble jeg avdelingsleder.

Som avdelingsleder fikk Arnesen etter hvert ansvaret for arbeidet med bærekraft i Grong kommune.

Fikk øynene opp for bærekraftsarbeid

– Vi ble med i et bærekraftsnettverk i Trøndelag hvor jeg ble kontaktperson for Grong. Det var her jeg virkelig fikk øynene opp for å arbeide med bærekraft og alt det begrepet fører med seg, sier Arnesen.

Da stillingen hos MNA dukket opp, fant den friluftsinteresserte tilflytta grongningen ut at han måtte søke.

Gjennom min rolle skal jeg prøve å påvirke

– Det virket spennende. Gjennom arbeidet i bærekraftsnettverket i Trøndelag har jeg fattet mer og mer interesse for det. Da jeg jobbet i kommunen kom dette med bærekraft kun på toppen av alt annet, og jeg følte vel at jeg ikke fikk dukket godt nok ned i temaet, sier han.

Nå ser han frem til å jobbe 100 prosent på det som ligger hans hjerte nærmest (ved siden av jakt og friluftsliv selvsagt).

SE Flere
artikler

Hopp rett ned til innholdet