Avfallsbransjen er en industri med betydelige klima- avtrykk knyttet til blant annet transport, bygging av anlegg og ikke minst behandling av avfall. Bransjen har gjennom mange år jobbet aktivt med dette, men med innføringen av FNs bærekraftmål har arbeidet rundt fornybar-, sirkulær- og ansvarlig ressursbruk på mange måter fått en ny vår.
Midtre Namdal Avfallsselskap IKS ønsker nå sammen med sine eiere å sette et større søkelys på bærekraft- arbeidet og utvikle dagens tilbud og løsninger i takt med dette. MNA er i dag sertifisert etter ISO-standardene kvalitet, miljø og arbeidsmiljø.
Fremtiden
– Dette er jo fremtiden. Sirkulærøkonomi er noe vi må jobbe med. Det samme gjelder holdningsskapende arbeid. Vi i MNA har et ønske om å være med og påvirke bransjen og ikke minst produsentene, sier Arnesen.
– Først må vi få ned forbruket vårt. Det er rett og slett ikke bærekraftig. Her kan jeg bare se på meg selv først. Vi har en livsstil som er langt over hva verden tåler. Ikke minst må produsentene ta seg en runde, og begynne å lage produkter som varer. Produkter som lar seg reparere. Når de ikke kan repareres, må de kunne gjenbrukes på et eller annet vis. Gjennom min rolle skal jeg prøve å påvirke. Vi i MNA skal være fremadrettet i dette arbeidet, og komme med nye løsninger, sier Arnesen.
Glad i friluftsliv
Han kom til Grong i 2011, trukket nordover av frilufts- mulighetene som Grong og Namdalen generelt har å by på.
– Jeg er veldig glad i jakt, og samtidig driver jeg med oppdrett av fuglehund i tillegg til å være jaktprøve- dommer. Grong er jo et eldorado i så måte, sier han med et smil om munnen.
Først må vi få ned forbruket vårt. Det er rett og slett ikke bærekraftig.
Planlegger i kommunen
Arnesen er utdannet på Norges miljø-og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås, og gikk der i 5,5 år. Etter endt studie i 2001 tok han fatt på jobb som areal- planlegger i Drøbak. Etter å ha jobbet litt forskjellige steder sørpå, ble tiltrekningen til flott natur og gode jaktmarker for stor, og han endte opp i Grong hvor han i dag er gift og har to barn.
– Her begynte jeg å jobbe som planlegger i Grong kommune, men vi fikk ganske fort i stand et teknisk samarbeid mellom Grong, Lierne, Namsskogan og Røyrvik, der Grong var vertskommune. Den gangen var også Høylandet og Snåsa med. Dette førte til at vi måtte omorganisere i kommunen, og da ble jeg avdelingsleder.