Kompostering er kort fortalt en biologisk prosess der organisk avfall brytes ned av mikroorganismer, sopp og smådyr under kontrollerte forhold. Resultatet er kompost – en næringsrik, jordlignende masse som forbedrer jordkvaliteten og gir planter næring.
Prosessen etterligner naturens egen måte å bryte ned dødt plantemateriale og organisk materiale på, men i et mer konsentrert og effektivt system – enten i hagen, kjøkkenet eller større anlegg.
Det handler ikke om å være perfekt, men om å gjøre små grep som faktisk betyr noe

Kompost til nytte
Alt av matavfall som familien ikke bruker i annen mat – kastes i komposten.
– Det er egentlig ikke vanskelig å gjennomføre, men vi må innrømme at vi gjerne skulle gjort mer. Nå er vi midt i en periode med to små barn, så da sier det seg selv at det går på bekostning av noe. Men planen er å trappe opp etter hvert som barna blir større, forteller Marie.

Små grep utgjør mye
For familien på Formofoss startet det hele med en liten kompost-bøtte på kjøkkenbenken og en økende frustrasjon over hvor mye mat som ble kastet hver uke. Etter å ha lest seg opp på kompostering og avfallsreduksjon, bestemte de seg for å gjøre endringer i hverdagen.
– Det handler ikke om å være perfekt, men om å gjøre små grep som faktisk betyr noe, sier Marie.
Vi synes det er viktig å gjøre det vi kan for å redusere matsvinn
Kompostering og fokus på miljøet har blitt en naturlig del av hverdagsrutinene, og familien mener det gir barna en viktig lærdom om miljøansvar.
– Vi ønsker å vise at bærekraft ikke trenger å være vanskelig. Det kan faktisk være ganske gøy – og skape samhold i familien, sier pappa Jon Edward.

Resultatet av komposteringen bruker familien i drivhuset der de dyrker både urter og grønnsaker. I tillegg bruker de jorden i en liten potetåker like ved garasjen.
– Vi ønsker jo å være mest mulig selvforsynt, og dyrker det vi kan selv. Vi tenker mye gjennom hvordan vi gjennomfører ting også. Slik som urtesirkelen her. Her har vi plantet urter som kommer tilbake år ette rår. Det er lagt i en spiral ut fra hvor mye sol urtene trenger, forklarer Marie.