Publisert

Her har du noen tips til hvordan du kan gi gammel mat nytt liv.
Ikke kast fullt brukbar mat

Kaster du mat hvor holdbarhetsdatoen er gått ut eller er i ferd med å gå ut? Det trenger du ikke. Utgått mat, tørt brød eller vissen frukt må ikke alltid gå rett i matavfallet. Her har du noen tips til hvordan du kan gi gammel mat nytt liv.

Helt brukbar mat kastes hver dag i norske hjem. I snitt kaster hver av oss over 40 kilo med spiselig mat hvert år. Dette er mat som fint kunne blitt brukt til gode matretter. Beregninger gjort av matvett.no viser at det kastes 385 000 tonn mat hvert år i Norge, og vi som forbrukere står for over halvparten av dette. Mye energi går dermed med til å produsere matvarer som rett og slett aldri blir spist. Selv om det høres mye ut, viser også statistikken at vi nordmenn kaster litt mindre mat år for år.

– Vi kaster egentlig alt for mye mat i dag. Hvis vi for eksempel har en boks med cherry-tomater hvor en eller to i boksen er dårlig. Da er det lettere for folk å kaste alle og kjøpe en ny boks i stedet for å bare kaste de som er dårlige. Mye av maten vi kaster i dag er fullt ut brukbar og du kan lage flotte og gode matretter av restemat eller mat hvor holdbarhetsdatoen er gått ut, forteller Bjørn Sandnesmo.

– Jeg kaster nesten aldri mat. Jeg prøver hele tiden å bruke rester og samtidig se over hva jeg har i kjøleskapet hver dag slik at jeg unngår å ha et for fullt kjøleskap, sier han.

Det handler bare om å være bevisst, være litt kreativ og se mulighetene i restematen

Han er utdannet kokk og har jobbet i kjøkken verdenen siden han var 16 år. Han har vært innom alt fra grill/pizzarestauranter, finere restauranter til hotelrestauranter. I dag er han 53 år og har jobbet som seksjonsleder på kjøkkenet til Sykehuset Namsos siden 2001.

– Det handler bare om å være bevisst, være litt kreativ og se mulighetene i restematen. Du kan lage fullverdige middager med det som har blitt igjen fra tidligere måltider, sier kokken.

Bevisstheten rundt det å unngå matsvinn er stadig økende i befolkningen, og det er satt i gang en rekke tiltak for å forhindre at vi kaster fullt brukbar mat. Blant annet konseptet Too Good To Go, hvor du kan bestille en forundringspakke fra flere aktører i området med matvarer som ellers ville blitt kastet ved arbeidsdagens slutt. Tallene fra matvett.no viser at matsvinnet i deler av matbransjen fra 2015 til 2018 ble redusert med 16 000 tonn, hvilket tilsvarer en reduksjon på 3,8 kilo per innbygger eller 12 prosent. Dette kommer i tillegg til reduksjonen på 14 prosent som bransjen oppnådde mellom 2010 og 2015.

På sykehuskjøkkenet har vi de siste årene hatt fokus på å minke matsvinnet, og har et mål om å redusere matsvinnet med to prosent hvert år.

– Det første året vi jobbet aktivt med dette klarte vi å redusere matsvinnet med 20 prosent, sier kokken.

Ved å planlegge bedre og tenke litt ekstra gjennom handlemønsteret ditt kan også du bidra til mindre matsvinn.

SE Flere
artikler

Hopp rett ned til innholdet