Kaster du mat hvor holdbarhetsdatoen er gått ut eller er i ferd med å gå ut? Det trenger du ikke. Utgått mat, tørt brød eller vissen frukt må ikke alltid gå rett i matavfallet. Her har du noen tips til hvordan du kan gi gammel mat nytt liv.
Helt brukbar mat kastes hver dag i norske hjem. I snitt kaster hver av oss over 40 kilo med spiselig mat hvert år. Dette er mat som fint kunne blitt brukt til gode matretter. Beregninger gjort av matvett.no viser at det kastes 385 000 tonn mat hvert år i Norge, og vi som forbrukere står for over halvparten av dette. Mye energi går dermed med til å produsere matvarer som rett og slett aldri blir spist. Selv om det høres mye ut, viser også statistikken at vi nordmenn kaster litt mindre mat år for år.
– Vi kaster egentlig alt for mye mat i dag. Hvis vi for eksempel har en boks med cherry-tomater hvor en eller to i boksen er dårlig. Da er det lettere for folk å kaste alle og kjøpe en ny boks i stedet for å bare kaste de som er dårlige. Mye av maten vi kaster i dag er fullt ut brukbar og du kan lage flotte og gode matretter av restemat eller mat hvor holdbarhetsdatoen er gått ut, forteller Bjørn Sandnesmo.