Publisert

Material som du kaster i konteineren for rent trevirke hos en av MNA sine gjenvinningsstasjoner – får nytt liv som blant annet sponplater. På denne måten får vi brukt på nytt det som før gikk til forbrenning.
Sirkulærøkonomi i praksis

Det er dette som er sirkulærøkonomi i praksis. Vi i MNA jobber hele tiden for å finne nye måter å gjenvinne det som kommer inn på våre gjenvinningsstasjoner. I tillegg er vi hele tiden på jakt etter måter å få opp materialgjenvinningsgraden. MNA har innført en ny avfallstype på gjenvinningsstasjonene i Namdalen; Rent trevirke.

Materialgjenvinning

– Vi ønsker å materialgjenvinne mest mulig. Tidligere har treverk stort sett gått til forbrenning. Det har ikke vært bortkastet i og med at forbrenningen er energi- utnyttelse av materialet, men vi ønsker å øke materialgjenvinningsgraden slik at vi får tatt i bruk ressursene som finnes i avfallet. Det rene treverket kan for eksempel gå til produksjon av nye sponplater. Da nyttiggjør vi avfallet på en helt annen måte enn før, sier Stein Gunnar Estensen, avdelingsleder for gjenvinningsstasjonene hos MNA.

Siden oppstarten av den nye avfallstypen har de fått inn i alt 365 tonn behandlet trevirke, 80 tonn rent trevirke og 72 tonn impregnert trevirke.

– Folk er flinke til å sortere, og det virker som om dette tiltaket blir godt mottatt, sier Estensen.

– Vi regner med at vi må lære opp abonnentene til å sortere ut rent trevirke, men så langt ser det ut til å gå veldig bra, legger han til.

Sponplatefabrikk

MNA sender både behandlet trevirke og rent trevirke til Retura sitt anlegg på Skogn. Her blir det rene trevirke renset for spiker, beslag og lignende, før det sendes videre. Til for eksempel sponplatefabrikken i Hattfjelldal.

– Det behandlede trevirket blir som regel brukt i papirfabrikken på Skogn til energigjenvinning, forklarer Estensen.

Hva er så rent trevirke?

  • Rent trevirke er treverk som ikke har gjennomgått noen form for kjemisk behandling, og er fritt for maling og større metalldeler
  • Vanlige produkter: bygge- materialer, plank, paller og emballasje
  • Rent trevirke må ikke blandes med impregnert trevirke
  • Du trenger ikke å ta ut spiker, skruer og beslag ved
    innlevering av rent trevirke

SE Flere
artikler

Hopp rett ned til innholdet